Ето какви решения взе правителството на редовното си заседание днес: Вицепремиерът

...
Ето какви решения взе правителството на редовното си заседание днес: Вицепремиерът
Коментари Харесай

България открива консулства в Лион, Единбург и Дюселдорф

Ето какви решения взе държавното управление на постоянното си съвещание през днешния ден:

 

Вицепремиерът Лазар Лазаров ще е ръководител на Националния съвет за хората с увреждания

Заместник министър-председателят по обществените политики и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров ще е ръководител на Националния съвет за хората с увреждания, реши държавното управление. Представител на страната в консултативния орган ще бъде министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев, който ще бъде заместник- ръководител на съвета. В състава му ще влизат и по един заместник-министър от всяко министерство.
Националният съвет за хората с увреждания е съвещателен орган, в който вземат участие представители на страната, избрани от Министерския съвет, национално представителните организации на и за хората с увреждания, на служащите и чиновниците, на работодателите и на Националното съдружие на общините в Република България. НСХУ дава мнения по плановете на нормативни актове, тактики, стратегии, проекти и други актове, които засягат правата на хората с увреждания.

Одобрена е обновена Секторна тактика за развиване на електронното ръководство в Национален осигурителен институт - „ е-осигуряване ” 2018-2025 година и Пътна карта за нейното осъществяване

Правителството одобри обновена Секторна тактика за развиване на електронното ръководство в Националния застрахователен институт - „ е-осигуряване ” 2018-2025 година и Пътна карта за осъществяването й. С признатите промени документът се синхронизира с обновената Стратегия за развиване на електронното ръководство в Република България 2019-2025 година
В обновената тактика се вкарват цели и правила, заложени в новоприети стратегически документи на национално равнище, измежду които Националната стратегия за развиване „ България 2030 “ и националния стратегически документ „ Цифрова промяна на България за интервала 2020-2030. Отчетени са и промените в нормативната уредба, произлизащи от измененията в Закона за електронното ръководство и от последните условия на законодателството в региона на киберсигурността, в това число мрежовата и осведомителна сигурност.
Стратегическите цели на документа са трансформиране на Национален осигурителен институт в цифрова администрация, електронно ръководство на държавното публично обезпечаване, основано на данни и създаване и даване на цифрови услуги в региона на общественото обезпечаване и продан на социално-осигурителна информация.

Вицепремиерът по ръководство на европейските средства е избран за народен координатор на присъединяване на България в самодейността „ Партньорство за намерено ръководство “

С решение на Министерския съвет вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов бе избран за началник на Съвета за съгласуваност на присъединяване на България в Глобалната самодейност „ Партньорство за намерено ръководство “.
„ Партньорството за намерено ръководство “ (ПОУ) е многостранна самодейност, която има за цел обезпечаване на съответни задължения от страна на държавните управления за поощряване на прозрачността, овластяване на жителите, битка с корупцията и потребление на новите технологии за подсилване на ръководството. Страната ни към този момент 10 години е деен участник в самодейността, като досега българските държавни управления са приели и изпълнили три национални проекта за деяние. Трайно застъпени в тях са целевите области бистрота и достъп до информация, отворени данни, честно ръководство и гражданското присъединяване.
Четвъртият народен проект за деяние бе признат на 29.07 т.г., като включените в него ограничения за първи път бяха създадени и утвърдени след полемика взаимно от представители на държавни институции и цивилен организации. Като конгрес за реализация в най-висока степен на гражданското присъединяване, Съветът за съгласуваност подкрепя процесите по взаимното взимане и осъществяване на решения от администрацията и заинтригуваните страни, работи като механизъм за наблюдаване и надзор на осъществяването на ограниченията на проекта - както от заинтригуваните страни, по този начин и от необятната общност.
Мандатът на Съвета съответствува с действието на Четвъртия народен проект за деяние - до 31.12.2024 година, през септември следва първото му съвещание.

Вицепремиерът Атанас Пеканов ще управлява Съвета за развиване на гражданското общество

Заместник министър-председателят Атанас Пеканов е новият ръководител на Съвета за развиване на гражданското общество /СРГО/, реши държавното управление.
Като съвещателен орган на Министерския съвет за създаване и осъществяване на политики за поддръжка на развиването на гражданското общество, СРГО се управлява от вицепремиер - единственият представител на страната в Съвета, който води съвещанията му, само че не взе участие в гласуването при вземането на решения. 15 са членовете на консултативния орган, 14 от които са юридически лица с нестопанска цел с най-малко 5 години опит в реализирането на общественополезни действия в поддръжка на развиването на гражданското общество и гражданското присъединяване.
Съставът на СРГО бе избран с национално електронно гласоподаване и включва организациите Фондация „ Български център за нестопанско право “, Сдружение „ Български дарителски конгрес “. Фондация „ Работилница за цивилен начинания “, Фондация „ Светът на Мария “, Фондация „ Български фонд за дамите “, съдружие " Асоциация на европейските публицисти - България ", Фондация „ Заедно в час “, Сдружение „ Български Червен кръст “, Сдружение „ Български хелзинкски комитет “, Фондация „ За нашите деца “, Сдружение " Асоциация на парковете в България ", Сдружение „ Българска асоциация за различен туризъм “, Фондация „ Карин дом “ и Сдружение „ Еквилибриум “.

Одобрен е План за деяние за осъществяване на Национална тактика за битка против използването на допинг в спорта за интервала 2022 година - 2023 година

Министерският съвет утвърди План за деяние за осъществяване на Национална тактика за битка против използването на допинг в спорта (2015-2024 г.) за интервала 2022 година - 2023 година
Планът е създаден от работна група, избрана от министъра на младежта и спорта, който е координиращ орган за осъществяване на тактиката. Водещата роля при правенето му е на Антидопинговия център като национална антидопингова организация - профилиран орган за реализиране на допингов надзор, предварителна защита и битка против използването, разпространяването и допускането на приложимост на допинг в спорта.
В проекта е включен доклад за осъществяване на оперативните цели от Плана за деяние за интервала 16.07.2020 година - 30.06.2022 година
В проекта за интервала 2022-2023 година се резервират непрекъснатите действия като образуване на акции против използването на допинг и информиране на обществеността за вредата от използването на допинг.

Разрешава се присъединяване на до 6 военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в Мисията на НАТО в Ирак

Министерският съвет одобри решение, с което позволява присъединяване на до 6 военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в Мисията на НАТО в Ирак (NMI) за интервал до 6 месеца, считано след 01.11.2022 година
Ръководството на Министерството на защитата смята сполучливото реализиране на задачите на NMI за един от основните фактори в цялостния развой за реализиране на сигурност в района, трайно решение за възстановяване на сигурността и попречване на възобновяване на Ислямска страна (ИД).
Комуникационно-информационните експерти от националния мобилен модул ще реализират информационната и осведомителна поддръжка на щаба на задачата в Ирак.
Министерският съвет одобри и друго решение, с което променя РМС № 79 от 2013 година за разрешаване присъединяване на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейския съюз за образование на силите за сигурност на Република Мали.
С това решение се цели да се уеднакви размерът на командировъчните средства за военнослужещите от въоръжените сили на Република България, участващи в състава на интервенции и задачи отвън територията на страната с оценка за степента на риска „ ВИСОКА “.

Одобрени са промени в Координационния съвет за подготовка на страната ни за участие в еврозоната

Със свое разпореждане държавното управление одобри промени в Постановление на Министерски съвет № 168 от юли 2015 година за основаване на Координационен съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната.
С тях се цели реализиране на координация сред членовете на Съвета със настоящия състав на Министерския съвет. Като членове на Координационния съвет, именуван в резюме „ Съветът “, са включени заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства и основният секретар на Администрацията на Министерския съвет, които ще бъдат ръководители на две от експертните работни групи към Съвета, както и заместник-министър на електронното ръководство. Направени са и промени за прецизиране и актуализиране на функционалностите на Съвета, ориентирани към още по-ефективно реализиране на практическата подготовка на страната ни за присъединение към еврозоната. Така Координационният съвет ще може по-пълноценно и дейно да извършва функционалностите си, свързани с реализирането на практическата подготовка за присъединение към еврозоната.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси ”

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси ” за 2022 година
Одобрените спомагателни разноски в размер на 1 411 301 лв. по бюджета на организацията за 2022г. ще послужат за възобновяване на държавни запаси, представляващи лекарствени артикули, медицински произведения и болнично-медицинско съоръжение, нужни за превъзмогване на последствията от спешни обстановки.

Одобрени са спомагателни разноски за погашение на стипендии по програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери за 2022 година за погашение на стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2022 година, призната с Постановление на Министерски съвет № 94 от 2022 година
С постановлението се предлага да бъдат обезпечени средства на обща стойност 148 635 лева за погашение на отпуснатите стипендии на възпитаници от държавните спортни учебни заведения и възпитаници от общински и частни учебни заведения през второто тримесечие на 2022 година.
Необходимите средства са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2022 година

Правителството утвърди изплащането на компенсации след оповестяване на едностранна декларация по жалбата пред Европейски съд по правата на човека

Правителството одобри решение за одобрение на едностранна декларация по делото „ Костов против България “, тъжба № 32731/17 пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ).
С горепосоченото дело се повдигат недоволства за нарушавания по член 3 (забрана на изтезанията, нечовешкото или унизително отношение или наказание) и член 13 (право на ефикасни правни средства за защита) от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи. Жалбоподателят твърди по-конкретно, че дейностите на полицейските чиновници при обездвижването и при привеждането му в психиатрична болница съставляват нарушаване на възбраната за нечовешко или унизително третиране и не разполага с дейно правно средство за отбрана по отношение на недоволствата си за нарушаване на възбраната за нечовешко или унизително третиране.
В светлината на константната процедура на Европейски съд по правата на човека, Съдът даде опция за реализиране на другарски съглашения сред страните на съображение член 39 от Конвенцията при условия, препоръчани от Съда, само че наследницата на жалбоподателя отхвърли това.
Определеното обезщетение възлиза на 16 400 евро и ще бъде изплатено след одобряването на едностранната декларация от Европейски съд по правата на човека.

Министерският съвет одобри решение за погашение на компенсации по три неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 28 164 лева, представляващи компенсации в осъществяване на три решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала 17.05 - 05.07.2022 година

България открива почетно консулство в Сингапур

Министерският съвет одобри решение за разкриване на почетно консулство на България в Сингапур и за назначение на сингапурския жител господин Го Чи Хау Ланкс за почетен консул на страната ни.
Сингапур е наш значим сътрудник в района, като през актуалната година честваме 55 години от установяването на дипломатическите връзки. Очакваме разкриването на почетно консулство да способства за развиването на забележителния капацитет на двустранните съдействието в туризма, просветителния и културния продан и други перспективни области.

България открива генерално консулство в Лион, Франция

Министерският съвет одобри решение за откриването на Генерално консулство на Република България във Френската република със седалище в гр. Лион и с консулски окръг, обхващащ районите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс - Алп-Кот д'Азюр и Корсика.
Откриването на консулското посланичество е аргументирано с нуждата от възстановяване на консулското обслужване на българските жители във Франция, в резултат на техния непрекъснато възходящ брой, който не е съпроводен от надлежно увеличение на потенциала за консулско обслужване на българската общественост. До този миг на територията на Франция консулско обслужване можеше да бъде получено само в дипломатическото ни посланичество в Париж, което основава обилни усложнения за българската общественост, по-голямата част, от която е съсредоточена точно в Южна Франция - Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Бордо, Монпелие. В района Оверн-Рон-Алп, административен център на който е гр. Лион, живеят към 7000 български жители. Разкриването на Генерално консулство на България в Лион с посочения нагоре консулски окръг би обслужвало сред 30 000 - 40 000 български жители.
Откриването на Генерално консулство в гр. Лион ще способства също за повишение на нивото и интензитета на политическия разговор и съдействието с втория по брой на население район във Франция и втория най-богат френски район със забележителна политическа и икономическа тежест. Градът е огромен теоретичен и проучвателен център, включително в региона на опазването на здравето - във връзка с имунизациите и битка с раковите болести, а също и седалище на Бюрото на Световната здравна организация за подготовка и отговор на страните против епидемиите; седалище на Международния център за проучване на раковите болести /структура към СЗО/ и други Градът е седалище и на Международната организация на престъпната полиция ИНТЕРПОЛ.
За финансовото застраховане по откриването на генералното консулство Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер 995 600 лв..

България открива консулство в гр. Единбург, Шотландия

Министерският съвет одобри решение за разкриване на Консулство на Република България в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия със седалище в гр. Единбург и с консулски окръг, обхващащ териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия.
Откриването на консулство на Република България в гр. Единбург е аргументирано от възходящия брой български жители на територията на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия. По данни на Хоум офис към 31 декември 2021 година броят на получилите статут на уседналост български жители е 289 700.
През април 2021 година български жители в Обединеното кралство проведоха петиция, подкрепена от 800 български жители в Шотландия, за разкриване на консулство на Република България със седалище в гр. Единбург.
Консулството ще спомага за възстановяване на консулското и административно обслужване на българските жители, пребиваващи на територии отдалечени от Лондон, където действа единствената дипломатическа задача на Република България в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия.
Консулството ще дава по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки и на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение.
Откриването на консулство в гр. Единбург ще увеличи интензитета на политическия разговор и сътвори нови благоприятни условия за задълбочаване на двустранното съдействието в търговско-икономическите връзки, образованието и науката, културата и туризма.
За финансовото застраховане по откриването на консулството Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер в размер 671 200 лева

България открива генерално консулство в Дюселдорф, Германия

Министерският съвет одобри решение за откриването на Генерално консулство на Република България със седалище в гр. Дюселдорф, Германия, с консулски окръг, обхващащ федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.
Откриването на Генерално консулство в гр. Дюселдорф, Федерална Република Германия и обособяването на провинция Северен Рейн-Вестфалия като негов консулски окръг доста ще усъвършенства достъпа на българските жители до административни и консулски услуги и ще усъвършенства активността на Генералното консулство на Република България във Франкфурт на Майн, чийто консулски окръг се трансформира от обхващащ федералните провинции Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд, на обхващащ федералните провинции Хесен, Райнланд-Пфалц, Саарланд, заради извънредно високата натовареност. Живеещите на територията на Германия български жители, по публични данни на немската страна към 31.12.2021 година, възлизат на 410 890 хиляди души, като в края на 2021 година в провинция Северен Рейн-Вестфалия са регистрирани 96 715 български жители.
Отчитайки икономическия капацитет на провинция Северен Рейн-Вестфалия, както и вероятностите за развиване на двустранното съдействие в другите сфери на съвместен интерес, откриването на генералното консулство ще има действителен принос освен в усилването на административния потенциал на консулското наличие, само че и за активизиране на разговора на локално равнище и задълбочаване на търговско- икономическите връзки. Това ще способства в това число и за разпространение на България като привлекателна туристическа дестинация и за поощряване на съдействие в региона на културата, науката и образованието. Сред 16-те федерални провинции, Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски сътрудник на България. Провинцията е водещ вложител в България, заради концентрацията на значими мултинационални компании и огромен брой дребни и междинни предприятия.
За финансовото застраховане по откриването на генералното консулство Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер 1 052 600 лева

Министрите за Кохезионната политика на Европейски Съюз ще обсъдят доближаването в Европейски Съюз след 2027 година

Правителството утвърди позицията на България за неофициалната среща на министрите от Европейски Съюз, отговарящи за Кохезията, която ще се организира на 1-2 септември 2022 година в Прага. На срещата ще бъде сложено началото на дебата каква да бъде политиката в идващия програмен интервал, с цел да върви сполучливо Европа към цифровия и зеления преход. Важен въпрос, който стои пред министрите, е и каква да бъде ролята на Кохезионната политика при рецесии и изключителни обстановки, като днешните.
Страната ни ще призове устойчивото развиване на Европейски Съюз да се върне във фокуса при вземането на решения за бъдещето. Останалите европейски политики също би трябвало да регистрират задачата за уравновесено териториално развиване на Съюза. Икономическото, обществено и териториално доближаване е дълготраен развой, който изисква надграждане и поредни старания, се споделя още в позицията ни. Важна задача, която си слагаме, е и опростеното използване на фондовете по общи и хармонизирани правила постоянно, когато това е допустимо.
Ще обърнем внимание, че районите на Европейски Съюз не са идентични и по друг метод могат да допринесат, с цел да се осъществят европейските цели, при изискване че са регистрирани потребностите и особеностите на всеки обособен район. Изборът къде и по какъв начин да бъдат ориентирани вложенията следва да бъде на държавите-членки. България е уверена в промените към цифровия и зеления преход, само че той би трябвало да бъде равномерен и обективен. Един от най-критичните въпроси, с който Европейски Съюз ще би трябвало да се оправи дълготрайно, са тревожните демографски трендове, излиза наяве от позицията.
Приветстваме координирания и бърз финансов отговор, който Кохезионната политика даде на последствията от пандемията COVID-19 и бежанската вълна от Украйна. Въпреки това реакцията на рецесии, главно посредством Структурните и Кохезионния Фондове, не би трябвало да се трансформира в регулярна процедура, защото рискуваме да бъде преместен фокусът от дълготрайните цели пред политиката. Европа би трябвало да бъде по-активна в ръководството на световните процеси и феномени, с цел да се избегне нуждата от честа реакция на рецесии, се споделя в края на позицията ни.

Одобрена е българската позиция за неофициалното съвещание на EPSCO, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет утвърди позицията на България и мандата за нейното показване в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, което ще се организира на 7 септември, в гр. Прага, Чехия.
Здравните министри на Европейски Съюз ще обсъдят тематиките за осъществяването на Европейския проект за битка с рака, имунизацията и въздействието на войната в Украйна върху публичното здраве.
По първата тематика съгласно България споделените старания на целия Европейски Съюз следва да обезпечат задоволително финансови средства за осъществяване на нужните ограничения по Европейския проект за битка с рака както на национално, по този начин и на европейско равнище. Усилията би трябвало да са ориентирани към няколко стъпки - обезпечаване на равни благоприятни условия за присъединяване на страните в процесите; улеснение на европейските процедури и съответно финансиране; създаване на насоки за кандидат-центровете и продан на опит.
По отношение на имунизацията, страната ни ще показа нуждата от единение в битката с дезинформацията за ваксините; даване на повече данни за постковид синдромите, както и за имунитета след имунизация и след преболедуване.
По отношение на тематиката за Украйна България счита, че Европейски Съюз следва да продължи да поставя старания за поддръжка на страните членки за справяне със обстановката. Страната ни е солидарна с украинския народ и считаме, че напъните би трябвало да бъдат ориентирани най-много върху закрилата на здравето на пациента, поради рецесията в Украйна.
По време на срещата на Борда на HERA на равнище министри ще бъдат разисквани договорите за COVID-19 ваксини и взаимни поръчки с присъединяване на представители от Pfizer/BioNTech и Moderna.

Одобрена е позицията на страната ни по дело С-292/22 на Съда на Европейския съюз

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на Република България по дело С-292/22 на Съда на Европейския съюз (СЕС), формирано по преюдициално питане, отправено от Административен съд-Варна. Запитването е по отношение на висящо пред него административнонаказателно дело за обжалване на решение на първоинстанционен съд, с което е анулирано наказателно разпореждане на Териториална дирекция Митница Варна в „ Агенция Митници “ за налагане на имуществена глоба на комерсиално сдружение в размер на 17 895,95 лева
С решението държавното управление дава и единодушие за встъпване в производството. Конституирането на Република България като страна по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съд на Европейския съюз предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

Одобрен е план на съглашение за мрежови услуги сред ЕВРОКОНТРОЛ и ДАНС

Министерският съвет на Република България одобри Решение за одобрение на план на Споразумение за NM В2В мрежови услуги сред ЕВРОКОНТРОЛ и Държавна организация „ Национална сигурност ”, като основа за водене на договаряния.
Споразумението планува възстановяване на софтуера, нужен за наблюдение на пълнотата на известията с данни на пасажерите, изпращани от въздушните превозвачи, който ще се употребява от Националното звено за приемане и култивиране на резервационни данни за пасажерите в Република България, транспортирани по въздух.
Споразумението ще бъде подписано от ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност ” без следващо одобряване и обявяване.

Мерки за поддръжка за бежанците от Украйна ще бъдат обезпечени със средства от Оперативна програма „ Добро ръководство “

Министерският съвет одобри решение за изменение на Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020, съфинансирана от съфинансирана от Европейския обществен фонд и от държавния бюджет.
С измененията се обезпечава спомагателен финансов запас в размер на 42.6 млн. лева за осъществяване на ограничения за справяне с миграционните провокации, настъпили в резултат на военния спор в Украйна. С включените ограничения ще се обезпечи покриването на главните потребности и оказването на поддръжка на лицата, разселени от Украйна, на които е предоставена краткотрайна протекция в Република България.
В сходство с правилото на партньорство ограниченията са съгласувани от всички заинтригувани страни с оглед сполучливото им осъществяване в обсега на оперативната стратегия.

МТС стартира договаряния с Европейска комисия за повече вложения в инфраструктура по „ коридорите за солидарността “ сред Европейски Съюз и Украйна

Правителството позволи Министерството на превоза и известията да организира договаряния с Европейската комисия за финансиране на действия за увеличение на инфраструктурния потенциал на България, според Плана за деяние за „ Коридори за солидарността “ сред Европейски Съюз и Украйна. Средствата могат да бъдат обезпечени от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година, след утвърждение на Европейската комисия за преструктуриране на действия в програмата.
Износът от Украйна беше фрапантно стеснен заради блокадата на украинските черноморски пристанища от съветския военноморски флот. Преди войната 90 % от износа на зърно и маслодайни семена се осъществяваше през тези пристанища.
Предвид това Европейската комисия одобри План за деяние „ Коридори на солидарността “ Европейски Съюз - Украйна, който цели да помогне на Украйна да изнася селскостопанската си продукция. Във връзка с осъществяването на този проект, България се ангажира да постави оптимални старания за реализиране на транспортите на зърно от Украйна по транспортните направления и по всяко направление от железопътната мрежа на страната.

Одобрен е Девети народен отчет на Република България за осъществяване на отговорностите по Конвенцията за нуклеарна сигурност

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на Девети народен отчет на Република България за осъществяване на отговорностите по Конвенцията за нуклеарна сигурност и за установяване състава на делегацията на Република България за присъединяване в съвещанието за обзор на националните отчети. Прегледът на Националния отчет ще се организира от 20 до 31 март 2023г. в МААЕ, Виена.
Деветият народен отчет дава информация за напредъка на главните действия и осъществяването на плануваните ограничения за повишение сигурността на нуклеарните уреди. В отчета са отразени в детайли осъществените през отчетния интервал оценки и разбори на сигурността, употребяваните способи, получените резултати и основните изводи. По всеки член от Конвенцията е докладвано осъществяването на произлизащите от него отговорности.
Особено внимание е отделено на изпълнените ограничения за повишение сигурността на намиращите се в употреба нуклеарни енергийни блокове и решаването на значимите за сигурността въпроси, показани на предходния обзор. Разгледана е и сигурността при употребата на нуклеарните уреди, регулаторните практики в региона на актуализирането на законодателната рамка, лицензирането, контролната и инспекционната активност.
С Решението на Министерския съвет се дефинира съставът на делегацията на Република България за присъединяване в съвещанието за обзор на националните отчети по Конвенцията за нуклеарна сигурност.
Постановлението на Министерски съвет няма да окаже влияние върху държавния бюджет.

Министерски съвет утвърди проектодоговора за застраховка „ Обща гражданска отговорност ” на Директива за птиците РАО

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание плана на нов контракт за застраховка „ Обща гражданска отговорност ” на Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци ” (ДП РАО). Застрахователният контракт ще бъде подписан с Гражданското сдружение „ Български народен осигурителен нуклеарен пул ” за период от една година.
Уредбата на застраховката „ Обща гражданска отговорност ” се съдържа във Виенската спогодба за гражданска отговорност за нуклеарна щета, както и в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила. Съгласно член 129, алинея 2 от него, експлоатиращият нуклеарната апаратура е само виновен за вредите от нуклеарна повреда, в случай че във Виенската спогодба е несъмнено друго.
На Директива за птиците РАО са предоставени за употреба оборудванията за ръководство на радиоактивни боклуци на профилираните поделения „ Радиоактивни боклуци – Козлодуй ” и „ Извеждане от употреба – Козлодуй ”. Директива за птиците РАО има и лицензни за извеждане от употреба на блоковете 1-4 на АЕЦ „ Козлодуй ”.

Правителството утвърди план на Споразумение за поддръжка на фарватера на река Дунав сред България и Сърбия

Правителството утвърди план на Споразумение за съдействие по техническата поддръжка на фарватера на река Дунав сред Министерството на превоза и известията на Република България и Министерството на строителството, превоза и инфраструктурата на Република Сърбия.
Документът планува съдействие в дейностите по техническата поддръжка на сектора от река Дунав, който е отговорност на Република България, в сериозните за корабоплаването браншове от фарватера в сектора сред км 610 и км 375.
Сръбската страна ще обезпечи техническите средства и нужните за осъществяването човешки, материални и финансови запаси.
От своя страна България се ангажира с подготовка на нужната техническа документи за драгирането, както и с осъществяването на контролни хидрографски измервания.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР